Toelichting op trainers

Een goede groei en ontwikkeling van een kind is net zo belangrijk als hun gezondheid en het leervermogen. Kinderen groeien het snelst in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. Gedurende deze periode ontwikkelt zich 70% van het kindergezicht. Helaas verloopt deze ontwikkeling bij veel kinderen niet ideaal, waardoor een minder aantrekkelijk gezicht en een afwijkende stand van de tanden ontstaat.

 

Heel vroeger kauwde men op hard en vezelrijk voedsel en hierdoor was de ontwikkeling van de mond- en kauwspieren optimaal. Onze kinderen hebben vaak niet de mogelijkheid tot deze stimulans, omdat dit niet verwerkt is in de moderne voeding. Ook leren kinderen gewoonten aan zoals duimzuigen, incorrect slikgedrag en mondademhaling. Al deze gewoonten zorgen voor een verstoring van de ontwikkeling van gezicht, kaakpositie en tanden. Preventie van deze problemen in een zo vroeg mogelijk stadium is de beste manier om het kind optimaal te laten groeien.

 

In veel gevallen zal tijdens de oro-myofunctionele therapie gebruik gemaakt worden van een trainer. Hieronder vindt u meer informatie over het gebruik van deze producten.

 

Lip Trainer

De Lip Trainer is een hulpmiddel voor een actieve training van de lipspier (Orbicularis Oris). Het advies voor de draag- en oefentijd is elke dag 5 minuten. In de toelichting hieronder is meer informatie opgenomen over de Lip Trainer. 

 

Download
Toelichting op de Lip Trainer
Liptrainer_uitleg OMFT Zeeland.pdf
Adobe Acrobat document 316.2 KB

 

Infant Trainer

Dit is een trainer die kinderen actief stimuleert om de kauw- en kaakspieren goed te oefenen. Het is belangrijk dat de Infant Trainer het ademen door de neus stimuleert en het kind een correct slikpatroon en een juiste tongpositie aanleert. Het advies voor de draagtijd is tweemaal 20 minuten per dag; vaak ter vervanging van een speen. Hieronder treft u meer informatie aan.  

 

 

Download
Toelichting op de Infant Trainer
Infant_Trainer_uitleg OMFT Zeeland.pdf
Adobe Acrobat document 205.8 KB

 

Myobrace for Kids

De Myobrace for Kids is speciaal ontwikkeld voor kinderen met extremere afwijkende mondgewoonten. Deze trainer is er in drie maatuitvoeringen: small, medium en large. Het advies voor de draagtijd is de gehele nacht en overdag minimaal één uur. De maatuitvoering large kan ook ingezet worden bij jongeren en volwassenen. Lees hieronder meer over de Myobrace for Kids (K1-trainer).

 

 

Download
Toelichting op de Myobrace for Kids
Myobrace_trainer OMFT Zeeland.pdf
Adobe Acrobat document 322.9 KB

 

Trainer for Braces / B1-trainer

Deze trainers verbeteren het comfort en de stabiliteit tijdens de orthodontische behandeling met vaste apparatuur. Ze beschermen de weke delen en trainen de spieren in en rond de mond. De trainers kunnen tevens gebruikt worden in plaats van Klasse II-elastieken. Het advies voor de draagtijd is de gehele nacht en minimaal één uur overdag. Hieronder is meer informatie te vinden over de Trainer for Braces / B1-trainer.

 

 

Download
Toelichting op Trainer for Braces / B1-trainer
Trainer for braces_uitleg OMFT Zeeland.p
Adobe Acrobat document 323.7 KB

 

TMJ-trainer

De TMJ-trainer is ontwikkeld voor de behandelen van kaakgewrichtsproblemen. Doel is de druk op het kaakgewricht te verminderen, de spierspanning te verlagen en het klemmen van de tanden te verminderen. Daarnaast vindt er een correctie plaats van de eventuele afwijkende mondgewoonten. Meer informatie over de TMJ-trainer is hieronder te raadplegen.

 

 

Download
Toelichting op de TMJ-trainer
TMJ_trainer_uitleg OMFT Zeeland.pdf
Adobe Acrobat document 300.8 KB